Op jacht met de Plastic Soup Surfer

Op jacht met de Plastic Soup Surfer

Plastic fantastic?!

Dat is de vraag in deze lesbrief die bijdraagt aan materialenkennis over kunststoffen. Kenmerken van de meest voorkomende fossiele plastics en hun toepassingen staan op de geïllustreerde kenniskaart bij deze les.

Het surfboard van de Plastic Soup Surfer vormt een eerste inspiratie voor een materialen-paspoort in de lesbrief. Hij bouwde zijn surfboard van plastics die vond langs het strand. Met dit zelfgebouwde board surfte hij in 2014 langs de kustlijn vanaf België tot aan de Wadden. Daarop volgden nog vele bijzondere expedities om aandacht te vragen voor het wereldwijde plasticprobleem.

In opdracht van platform vmbo D&P ontwikkelden we deze lesbrief, het was de eerste lesbrief van IKcircuLEER in 2016. We zien ernaar uit om die te verrijken met de kennis en ervaringen uit de latere expedities. Wist je dat de invoering van statiegeld op kleine flesjes een direct gevolg is van een actie van de Plastic Soup Surfer?

In juni 2021 verscheen daarover het boek Plastic Soup Surfer. Hoe één persoon het verschil kan maken, van bioloog, kunstenaar en schrijver Merijn Tinga, alias de Plastic Soup Surfer. Aanrader!

Deze les is inzetbaar voor alle profiel- en keuzevakken en projectweken om leerlingen bewust te maken van de eigenschappen van plastics.

Je leert wat een grondstoffenpaspoort is en wat de kenmerken zijn van verschillende soorten plastic.

R.
Ik weet dat plastic verpakkingen een recycle-code hebben, waarmee je de soorten kunststoffen herkent.

T1.
Ik weet hoe ik plastic verpakkingen na gebruik kan aanbieden voor recycling.

T2.
Ik weet waarom het belangrijk is dat we plastic na gebruik recyclen, zodat:

  • er geen nieuwe aardolie nodig is
  • de groei van plastic soep stopt.

I. 
Ik weet dat mijn dagelijkse acties een verschil maken voor een wereld zonder plastic soep, en ik kan daar zelf nieuwe ideeën voor aandragen.

De les over de oorzaken en gevolgen van plastic soep sluit aan bij de volgende werelddoelen van de Verenigde Naties

Wil je meer weten over de werelddoelen van de Verenigde Naties? Kijk dan op de websites 17doelendiejedeelt.nl of sdgnederland.nl

leermiddelen: invulbare pdf optioneel gedrukt als boekje / online lespagina / docentenhandleiding / antwoordmodel.
prijs: € 295,- per schooljaar, voor alle lessen van IkCirculeer t/m 25 leerlingen. Voor elke leerling extra € 5,- per schooljaar.

U kunt inloggen in de lessen met de inloggegevens die u na aanschaf van het abonnement van ons heeft ontvangen.

Scroll up