De lesbrief ‘Oesterzwammen groeien op koffiedik’ laat zien hoe leuk en makkelijk het is om thuis of op school afval te voorkomen door dit als grondstof in te zamelen. Leerlingen zien wat de stappen zijn om zelf oesterzwammen te kweken op koffiedik. En ze leren waarom die eetbare zwammen ‘plantaardige biefstukken’ worden genoemd.
In een kookopdracht bereiden de leerlingen een eenvoudig gerechtje gemaakt van oesterzwammen. Ook maken ze kennis met circulaire ondernemers die biologisch afval als grondstof voor nieuwe producten gebruiken. Bijvoorbeeld koffiekopjes, gemaakt van koffiedik. We voorspellen een waardevolle toekomst voor koffiedik.
WesterZwam vormt het praktijkverhaal in deze lesbrief. Maar deze lesbrief is er in verschillende varianten. Voor Friese vmbo-scholen is de les uitgewerkt met een korte film en vragen over de jonge ondernemers van Fryslan Fungies. En Flevolandse basisscholen kunnen binnenkort via IVN Flevoland en Stad & Natuur Almere de les bestellen, aangepast voor groepen 7 en 8.
Tip! Door het hele land schieten de kwekerijen van oesterzwammen op koffiedik als paddenstoelen uit de grond. Groepen vmbo-ers die deze start-ups in de buurt bezoeken, ervaren de kansen van circulaire ondernemen in de praktijk. Van de zwammen die ze meenemen van het bedrijfsbezoek, koken ze op school een heerlijk lokaal en plantaardig gerecht. Voor duurzamer eten maken ze daarmee meteen impact. Kijk voor meer informatie hierover bij de les ‘Eten van de toekomst. Wat is duurzamer eten?’ van IkCirculeer.