archiefRWS-opdracht afvalvrije scholen

RWS-opdracht afvalvrije scholen

In juni 2017 maakten we een start met een opdracht van Rijkswaterstaat Leefomgeving rondom afvalvrije scholen. Kike, Merete, Reba en Liedewij hebben daaraan met vieren gewerkt voor IkCirculeer. Medio december is het eindverslag opgeleverd.

We hebben een programma over circulaire economie ontwikkeld en uitgevoerd voor vmbo-docenten van 42 scholen (vooral in Brabant, Limburg en Zeeland) die deelnamen aan minor Dienstverlening en Producten van Fontys Hogeschool.

Werkvormen in het programma zijn gericht op het faciliteren van de dialoog met docenten en tussen docenten van de verschillende scholen. Waar sommigen direct schoolbreed een stakeholderbijeenkomst zijn gaan organiseren in samenwerking met leerlingen, ouders, collega’s, de gemeente en afvalstoffendienst, daar ervaren anderen nog helemaal geen ruimte om op invulling te geven aan meer duurzaamheid en afvalvrij werken op school. Die  verschillen tussen scholen zijn we gaan exploreren, zodat docenten elkaar hebben kunnen inspireren.

Doel was dat elke docent zicht krijgt op het zelf vormgeven van passende concrete vervolgstappen, waarbij ook kleine stappen tellen richting ‘afvalvrij’.

We hebben het als bijzonder en effectief ervaren om met de coördinatoren van de minor D&P van Fontys Hogeschool samen te werken en met de vmbo-docenten. Via deze RWS-opdracht hebben we 71 vmbo-docenten kunnen bereiken door hen inhoud, werkvormen en enthousiasme aan te reiken om een impuls te geven aan het afvalvrij en circulair maken van de eigen school.

Met veel plezier, want bij IkCirculeer doen we niets liever dan in gesprek met docenten duurzaam circulair onderwijs vormgeven.

Scroll up