archiefOde aan Ockels

Ode aan Ockels

‘Looks like it is almost ready, congratulations.. but there’s still so much to do.’ Dit is een van de laatste tweets van Wubbo Ockels. Een print van deze tekst met zijn laatste foto hangt sinds dit voorjaar boven mijn bureau. Een stralende Ockels op die foto, in een t-shirt van zijn Happy Energy, duimen omhoog, grote lach. Hij verstond denk ik de kunst van leven én sterven, dat maakt stil en inspireert. Ook motiveert het mij in de start van IkCirculeer.

Op 18 mei 2014 stierf Wubbo Ockels. Op mijn verjaardag, een dag later, bekeek en las ik alles wat ik aan interviews, artikelen en documentaires over hem kon vinden.

Vrijheid, creativiteit en samenwerken
Begin 2014 nam ik het initiatief tot IkCirculeer, leren en werken in een circulaire economie. Ik geniet van het ondernemerschap. Van de vrijheid, de creativiteit, de samenwerkingen. Maar soms is het ook eenzaam achter mijn bureautje, oncomfortabel, en als starter veel onzekerder qua financiën dan in een vast loondienstverband.

Dan kijk ik naar die lachende Ockels. Thumbs up! En dat helpt. Hoezo alleen?

10 geboden voor Humanity
‘Iedereen is verbonden met iedereen via de mensheid’. ‘Iedereen is verbonden met de natuur en de aarde’. ‘Ons doel is om de mensheid te ondersteunen, en daarmee de aarde en de natuur’. Dit zijn 3 van de 10 geboden voor ‘Humanity’ die Wubbo Ockels ons naliet. En dan voel ik me bevoorrecht en blij dat ik kan bijdragen aan duurzaam onderwijs via www.ikcirculeer.nl.

Dank voor die dagelijkse bemoediging, Wubbo Ockels. Er zijn veel meer mensen om te bedanken in de samenwerkingen rondom IkCirculeer, maar gelukkig kan dat persoonlijk en in levende lijve. HAPPY!

Scroll up