nieuwsIkCirculeer genomineerd op Duurzame Dinsdag

IkCirculeer genomineerd op Duurzame Dinsdag

Binnenhof 1a, daar gebeurde het op dinsdag 4 september. Duurzame Dinsdag. Wat een verrassing om met IkCirculeer daarbij uitgenodigd te zijn in het oude parlementsgebouw. En wat een eer.

359 initiatieven zaten in het koffertje. Van koplopers die het ‘nieuwe normaal’ aan het vormgeven zijn. Die risico’s nemen, tijd investeren, enthousiast zijn over een duurzame toekomst. 42% van die initiatieven heeft betrekking op het versterken van een duurzame en circulaire economie.

IKcircuLEER was genomineerd voor de ING circulaire economieprijs!

De jury onder leiding van Maurits Groen, schreef: ‘Vmbo-leerlingen gaan later aan de slag in de maakindustrie. Deze jongeren kunnen na hun opleiding duurzame verandering brengen in deze sectoren.’

@DuurzaamDoor twitterde:

Niet de winnaar, maar wel een heel mooi duurzaam initiatief: #IkCirculeer #duurzaam #onderwijs. Van harte aanbevolen! @DuurzameDinsdag @ikcirculeer

De nominatie van IKcircuLEER voor de ING circulaire economieprijs betekent extra erkenning voor het belang van duurzaam onderwijs in de transitie naar een duurzamere samenleving. Gaaf dat onze inzet daarvoor op het Binnenhof in het zonnetje is gezet. Dankzij de energieke (vrijwillige) support van vele onderwijs- en duurzaamheidsprofessionals, realiseren we een groeiende modulaire vmbo-lesmethode IKcircuLEER die ‘levende lessen’ over circulaire economie en werelddoelen #SDG’s verbindt. Met elkaar, met de vernieuwde eindtermen in vmbo, en vooral: met docenten en jongeren in het beroepsonderwijs.

Deze prijs ging naar Mara en Villosa, die van het goud uit ingezamelde mobieltjes prachtige sieraden maken. De kringloop van kostbare materialen is zo tastbaar en stralend rond in gouden ringen. Proficiat en heel veel succes!

Ik (Liedewij) vond het leuk om die dag in Den Haag een circulair initiatief uit woonplaats Zwolle uit te dragen.  Met een rood leren rokje van geredde zalmhuiden – ‘from waste to wear’ – via de mode-uitleenservice Rokk-on-roll. Kleding van product naar dienst voor een bijzondere gelegenheid.

Korte terugblik

Hieronder een korte terugblik met links naar meer informatie en foto’s, samengesteld door de organisatie van Duurzame Dinsdag.

Foto’s
Voor sfeerfoto’s van de hele dag, kijk op onze facebookpagina (wilt u deze foto’s zelf publiceren? Neem dan even contact met ons op). Initiatiefnemers gingen bij binnenkomst op de foto met de koffer. Deze foto’s staan ook op onze facebookpagina.

Duurzame Troonrede en Duurzame Lintjes
De Duurzame Troonrede werd uitgesproken door Volkert Engelsman (EOSTA). Daan Roosegaarde (Studio Roosegaarde), Louise Vet (NIOO-KNAW) en Boudewijn Poelmann (Nationale Postcode Loterij) ontvingen het Duurzame Lintje voor hun jarenlange inzet voor een duurzamere wereld. De troonrede en de lintjesoverhandiging kunt u terugkijken via deze link.

Analyse van initiatieven                             
Er zitten dit jaar 359 zeer uiteenlopende ideeën en initiatieven in de koffer. De analyse die GreenWish maakte van alle initiatieven in 2018 is hier te vinden. Liever een filmpje met de highlights? Bekijk dan deze Prezi.

Overhandiging koffer aan Staatssecretaris van Veldhoven en dialoog Tweede Kamerleden
Net als ieder jaar werd de Duurzame Dinsdag-koffer vol initiatieven aangeboden aan de politiek. Staatssecretaris van Veldhoven (I&W) nam de koffer dit keer in ontvangst. Tijdens de dialoog met Tweede Kamerleden werden belangrijke thema’s uit de koffer aangekaart. Een van de thema’s was circulaire economie: er werd onder andere gesproken over hergebruik en milieuvriendelijke producten in de bouwsector. Goed nieuws is dat Staatssecretaris van Veldhoven (I&W) een paar dagen na Duurzame Dinsdag heeft toegezegd dit punt te willen oppakken met collega’s van BZK.

Prijswinnaars
Er werden dit jaar zes prijzen uitgereikt door verschillende partners van Duurzame Dinsdag. Van de drie genomineerden per prijs werden de winnaars op 4 september bekend gemaakt. De prijsuitreiking en de overhandiging van de koffer kunt u hier terugkijken.

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties voor volgend jaar?

Geef het door via duurzamedinsdag@ivn.nl.

Foto: Duurzame Dinsdag

Scroll up