archiefDocentenworkshop IkCirculeer bij Interface

Docentenworkshop IkCirculeer bij Interface

Alleen als je samenwerkt, kun je scoren!

door Meinrad van der Scheer, stagiair IkCirculeer

Hoe een inspirerende omgeving kan bijdragen aan een goed verhaal, wordt op deze middag weer eens duidelijk. De docentenworkshop vond plaats bij Interface, tapijttegelproducent in Scherpenzeel. Aan de rand van een woonwijk ligt dit grote bedrijf, een wereldleider op het gebied van duurzaamheid.

We worden door het ingangsgebouw geleid, naar achteren, waar de verschillende productiehallen liggen, ook het Awarehouse. Dit is een voormalige fabriekshal, die niet meer in gebruik kon worden genomen en nu dienst doet als congrescentrum. Bij binnenkomst stuit je op tegels die energie opwekken op het moment dat je er overheen loopt, zie je overal grote hangplanten en is de lunch geheel vegetarisch. Een goede start voor een workshop over duurzaamheid.

Bij de voorstelronde wordt meteen duidelijk waarom verduurzaming van het onderwijs zo belangrijk is. De docenten mogen hun school, docenten en leerlingen beoordelen op basis van duurzaamheid. Helaas blijken de meeste scholen nog niet of pas net in de begin fase te zitten van het incorpereren van duurzaamheid.

Liedewij trapt haar presentatie af met de 17 werelddoelen (interessant om te bekijken: 17doelendiejedeelt.nl). Liedewij weet deze grootse doelen prachtig te vertalen naar daadkracht. Dit doet ze aan de hand van haar lesmodules, waarvan ze vandaag de nieuwste presenteert. ´Een school zonder afval´ laat zien hoe we onze lineaire economie kunnen ombuigen naar een circulaire. Zoals bij de andere modules, zit ook hier een levend praktijkvoorbeeld bij. Vandaag wordt deze belichaamd door Wietske Koers van VerdraaidGoed. Deze start-up gebruikt reststromen van bedrijven om nieuwe producten te maken. Zo hebben ze van de gele NS-vertrektijdborden dienbladen en vogelhuisjes gemaakt en van oude banners van kledingzaken nieuwe tassen. Zo geef je iets wat oorspronkelijk afval was, een nieuw waardevol leven. Dat is een enorme omslag in denken die langzaam van de grond komt.

Elke stap daarin telt. VerdraaidGoed die laat zien dat hergebruik van materialen mogelijk is, IkCirculeer die lesmaterialen aanreikt, docenten die enthousiast zijn en hopelijk leerlingen die binnenkort hun fiets niet zomaar bij het afval zetten, maar eerst repareren, onderdelen hergebruiken of er een nieuwe bestemming voor vinden.

Scroll up