Dagelijks spoelen we de wc door, meestal met drinkwater. Wie vraagt zich wel eens af wat ervoor nodig is om dit water zo waardevol mogelijk te benutten?
In deze lesbrief onderzoeken leerlingen hoeveel water op school het riool ingaat en wat er daarna mee gebeurt om dit schoon te maken. Via praktische opdrachten verdiepen ze zich in soorten afvalwater (blauw, zwart, grijs, bruin en geel) en de voordelen van het scheiden daarvan. Tot slot worden ze uitgenodigd om het toilet van de toekomst te ontwerpen. Daarvoor zijn niet alleen nieuwe technieken nodig maar soms ook nieuwe gewoontes.
De Energie- en grondstoffenfabriek van de waterschappen vormt de levende les in deze lesbrief. Leerlingen maken hierin kennis met wat er wordt teruggewonnen uit rioolwater. Volop papiervezels. Meststoffen voor planten. Nieuwe energie. Schoon water. Grondstoffen voor bio-plastics. Maar ook edele metalen uit mobieltjes die per ongeluk doorspoelden.
Voor de winners van ‘waterschatten’ is er werk te doen bij de waterschappen. Deze les is daarom ook geschikt voor duurzame loopbaanoriëntatie (LOB).