blog5 jaar IkCirculeer: op de zeepkist voor duurzaam onderwijs

5 jaar IkCirculeer: op de zeepkist voor duurzaam onderwijs

IkCirculeer bestaat 5 jaar en dat vierden we op zondag 26 mei in het pop-up museum Verdronken Land van LUDWIG

Dierbaar avontuur
Voor dit dierbare avontuur om duurzaam onderwijs te versterken maakten velen een verschil.

Als docent of leerling, als lid van de raad van inspiratie bij de start in 2014, als ‘levende les’ in de leermiddelen lessen.ikcirculeer.nl, als samenwerkingspartner voor ontwikkelwerk of workshops, als oprichter of bestuurslid van stichting circuLEREN, met financiële steun, aandachtige betrokkenheid, als opdrachtgever voor strategisch advies over circulariteit in onderwijs, als klant en gebruiker van de lessen … en vaak in meer dan 1 van deze rollen. Dankzij die inzet stromen we door en groeit de impact van ikcirculeer.nl als verbindend initiatief voor duurzaam vmbo en pro.

Parallen
Ook LUDWIG bestaat nu 5 jaar. En er zijn meer parallellen. Zowel LUDWIG als IKcircuLEER komen voort uit engagement voor een duurzame, creatieve en ondernemende samenleving. Onze instrumenten verschillen, maar we delen een missie. In 2014 stelde mijn lief Hans daarover een filmpje samen voor ASN Bank Wereldprijs met de muziek van LUDWIG. Het is leuk om te zien dat die missie onverminderd klopt:  https://vimeo.com/107130354

‘Bumpy road’
Onlangs wonnen de musici van LUDWIG een Grammy Award, dat is bijzonder voor een Nederlands ensemble. IKcircuLEER was op Duurzame Dinsdag 2018 genomineerd voor ING circulaire economie prijs. Die waardering is fijn onderweg op de ‘bumpy road’ van nieuwe initiatieven.

In het verdronken land komt ons werk ook inhoudelijk samen. Ik werk momenteel aan lesmateriaal over de Energie- en Grondstoffenfabriek van de waterschappen. Want afvalwater is een waardevolle bron van grondstoffen en duurzame energie. Dat biedt niet alleen inspiratie maar ook ook werkgelegenheid voor de toekomstige vakmensen in het vmbo.

Vol verwondering
En LUDWIG duikt muzikaal en kunstzinnig onder in de gevolgen van klimaatverandering en een stijgende zeespiegel. Vol verwondering. Als we niet veranderen, hoe zal het leven dan eruit zien ….? Voor meer informatie zie https://ludwiglive.nl/verdronken-land/

Tot slot
Apetrots ben ik op die website https://waterwalks.nl/, waarvoor zoon Rein van der Woerd de ‘creative coding’ deed, zijn vriendin Kseniia Anokhina maakte daarvoor illustraties, begeleid door vormgever Hans van der Woerd.

Scroll up